U Inovi gim bili su inovatori novih sportskih vrijednosti

U Inovi gim bili su inovatori novih sportskih vrijednosti

Na današnji dan prije točno deset godina svečano je otvoren gimnastički centar u bivšem industrijskom pogonu Analita u osječkom Zelenom polju.

Ujedno, to je i službeni početak i osnivanje Gimnastičkog kluba Inova gim koji se i danas ponosi s približno 600 članova, uključujući i podružnice izvan Osijeka, a procjena je kako je kroz centar u Zelenom polju prošlo četiri tisuće uglavnom mladih Osječana.

Po uzoru na centre u inozemstvu

I danas se sjećamo otvorenja na kojem su nazočni bili vodeći ljudi Ministarstva prosvjete i športa, Hrvatskog olimpijskog odbora, dakako i Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije... Bio je to tada prvi funkcionalni gimnastički centar za treninge vrhunske sportske gimnastike u Hrvatskoj, ali i na ovim prostorima i to nakon 70-ak godina od gradnje sokolskih domova u dvadesetim i tridesetim godinama prošloga stoljeća. Centar je zapravo ustrojen po uzoru na slične u SAD-u, Australiji, ili zapadnoj Europi, a primjerice u Švicarskoj, gimnastički je centar osnovan u prostorijima nekadašnje konjušnice. Na sličan način nastao je i Centar Inove gim u objektu koji se (na žalost nap.a) više ne koristi u gradu u gospodarske svrhe.

“Alfe i omege” kluba su otac i sin Nenad i Saša Solar (jedno vrijeme i izbornik A reprezentacije nap.a), koji su zaduženi za vrhunsku gimnastiku. Budući da je riječ o “obiteljskom poslu”, u rad s natjecateljima i najmlađim uzrastima uključen je i Goran Solar, a trenerski kadar, osim Solara, još sačinjavaju Boris Bukovec, Josip Tonković, Zvonimir Jerbić i Andrea Dimitrijević. U prvoj “petoljetki” klub su rezultatski obilježili uspjesi na međunarodnoj sceni Roberta Seligmana, jednog od osnivača i člana Inove gim do kraja 2009. godine. Robert je te 2005. godine zakoraknuo na međunarodnu scenu osvojivši prvu medalju (New York) i prvu pobjedu na Svjetskom kupu (Ghent), a bio je i finalist Europskog prvenstva u Debrecenu (4. mjesto), prvi hrvatski gimnastičar za zlatom na Univerzijadi (Izmir). Godinu potom nastupio je na Super finalu Svjetskog kupa (tada su se bodovali svi rezultati s OI-ja, SP-a, EP-a i SK nap.a) i prvi put nastupio u finalu Svjetskog prvenstva. U svojoj riznici kao član Inove Robert još ima dva finala EP-a od kojih je povijesni svakako nastup na EP-u u Lausannei gdje je osvojio broncu, što je i zasad jedina gimnastička medalja nekog Osječana na europskim prvenstvima, a 2009. uoči “razlaza” po drugi put je nastupio i u finalu Svjetskog prvenstva (London).

“Novi val” i novi element

Priča uspjeha “inovaša” ubrzo se nastavlja s ”novim valom” kojeg su 2010. najavili Andrej Korosteljev i Renato Prpić nastupom na Europskom juniorskom prvenstvu u Birminghamu. Obojica su dvije godine kasnije finalisti Europskog juniorskog prvenstva u Montpellieru, a Andrej Korosteljev postaje osvajač bronce na istom natjecanju na parteru. Još u juniorskoj konkurenciji Korosteljev ulazi u finale Svjetskog kupa u Mariboru, a Prpić je tada prva pričuva, da bi 2013. Korosteljev s nepunih 18 godina osvojio u svom gradu na Osijek Grand prixu i brončanu medalju. U tom kontekstu treba spomenuti kako je Inova gim bila organizator prvog Svjetskog kupa A kategorije u Osijeku 2009. godine. Korosteljev i Prpić bili su i članovi seniorske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Anwerpenu, a Ferdinand Durgel nastupio je i na Europskom juniorskom prvenstvu u Sofiji 2014. godine. Na međunarodnoj sceni prikazali su se i Mislav Runje i Mauro Nemčanin. No, godina jubileja posebno je uspješna zahvaljujući rezultatima Andreja Korosteljeva koji je na Europskom prvenstvu u Montpellieru ostvario najveću ocjenu u kvalifikacijama (15.225), a ta ocjena nije nadmašena u finalu, gdje je Andrej zauzeo osmo mjesto. Jedinstven podvig Korosteljev je učinio i u svome gradu na ovogodišnjem Osijek Grand prix Žito Challenge cupu gdje je “urbi et orbi” premijerno pokazao novi gimnastički element u vježbi na parteru pa će element pod nazivom “Korosteljev” ući u gimnastički pravilnik. Simbolično, novi element u godini jubileja pokazao je kako su Solar(i) bili vizionari kada su prije deset godina dodijelili klubu sadašnje ime. “Inovaši” su pravi inovatori novih vrijednosti.

“Tragovi uspona osječke gimnastike”

Nenad Solar, jedan od utemeljitelja Inove gim, otkrio nam je kako priprema prikaz u tekstu, slikama i videosnimkama pod nazivom: „Tragovi uspona osječke gimnastike ka europskom i svjetskom vrhu od 1985. do 2015. godine”. S obzirom na opsežnost materije projekt će biti spreman najvjerojatnije sljedeće godine. Do tada na ulazu u dvoranu planirano je postavljanje slika i tekstova o prvih deset godina rada kluba.


Ispis   E-mail