Država je reagirala, ali lokalna zajednica nije

Država je reagirala, ali lokalna zajednica nije

Nenad Solar, utemeljitelj, predsjednik i glavni trener GK Inova-Gim iz Osijeka, oduševljen je nekim mjerama državne potpore sportu, ali ukazuje i na ono što nije dobro i treba mijenjati

Osijek je već neko vrijeme jedno od najsnažnijih gimnastičkih središta u Hrvatskoj, uz Zagreb i međimursko Nedelišće. U njemu, pak, uz GK Osijek Žito, odlično radi i Gimnastički klub Inova-Gim. To je jedan od onih tisuća i tisuća sportskih klubova u državi koje trenutačno trese neizvjesnost trenutka u kojem živimo. Jedan od klubova na koje će se, pretpostavlja se, odnositi i Vladine mjere podupiranja sporta. U uvjetima kada Središnji državni ured za šport kani izdvojiti svojih 40 milijuna kuna za okvirno 3500 korisnika pomoći potpore (osiguravanje minimalne plaće), zanimalo nas je kako “baza”, dakle sama esencija sporta, doživljava ove mjere. Prvi je odgovor gimnastičkog sugovornika bio jasan, decidiran i naglašen. - Država je napravila jako puno! Jako puno. Lokalna zajednica još nije reagirala, ali državi svaka čast - kaže Nenad Solar, sam ekonomist po struci, “otac” osječkog kluba Inova-Gim.

Janičina ostavština

Meni je 70 godina, treniram od svoje petnaeste. Prošao sam puno toga još sa Seligmanom, puno je tu bilo medalja, uspjeha... ali ono što je Središnji državni ured za šport pripremao već prošle godine, kada nitko jasno nije mogao niti slutiti što se može dogoditi je kolosalno - ne štedeći komplimente za državu će Nenad Solar. - Tada je SDUŠ pokrenuo, a izašlo je u konačnici u Narodnim novinama, da će SDUŠ čak sufinancirati i djecu, roditelje čija se djeca bave sportom. To je jedna od najgenijalnijih ideja, pogotovo sada kada je ovakvo nešto došlo. Zamislite što bi to značilo svim klubovima. Mi se financiramo samo iz članarina, pa uz klub u Osijeku imamo i naša dva kluba u Zagrebu i Velikoj Gorici već deset godina. Nužnost, zato da bismo mogli financirati vrhunski sport. Ako SDUŠ to uspije napraviti, to je fenomenalno. To je program koji pomaže onomu koji je nemoćan, nema ništa - naglašava Solar. Poradi jasnijeg obrazloženja, riječ je o projektu koji je pokrenuo SDUŠ za mandata državne tajnice Janice Kostelić i koji je nastavio njezin zamjenik Krešimir Šamija. Nadamo se da će sadašnji čelnik SDUŠ-a pokazati jednako sluha za nastavak projekta. No, ono što nas intrigira, je li u redu, je li korektno očekivati da sport unutar sebe, unutar svojeg planiranog proračuna mora pronaći novac, 40 milijuna kuna za vlastito spašavanje? Ne vidimo tu zasebnog izdvajanja iz državnog proračuna... - Gledam na to ovako. Viška novca ima jer se sada neke stvari neće moći odraditi, odigrati, a za njih je novac planiran na nacionalnoj i lokalnoj razini. Ne vidim ništa sporno. Sport ne diše loše, jedino su u teškoj situaciji klubovi koji se financiraju iz članarina.

Prihodi su sad nula Vaš je klub jedan od takvih, zar ne?

Tu jest problem i naši su prihodi sada nula. Naš klub je imao 100.000 kuna prihoda od članarina. U Osijeku 60.000, u Zagrebu 40.000. To sada pada na nula kuna, a imamo još i zaposlene. Idemo konkretno, što ćete s njima? - Imamo jednog trenera koji je financiran na temelju ostvarenih rezultata, pa nije problem. No, imamo dvojicu koji su u smislu prihoda pali na nulu, ali država je već reagirala jer nas je svrstala u poduzetnike. Dakle, po meni su država i SDUŠ napravili fenomenalno puno. Ono što je mene zasmetalo - ne znamo kako će to završiti - jest lokalna razina. Tu bi isto trebalo biti solidarnosti. Mi smo, s obzirom na to da nas nema posljednjih deset godina u sustavu sportskog financiranja grada Osijeka, krenuli u otvaranje podružnica, u Zagrebu i Velikoj Gorici, ali i u desetak sela u okolici Osijeka. Uz puno napora, ali uspjeli smo i prepoznati smo kao poduzetnici. Tako smo pomagali, razvijali vrhunski sport. Dakle, može se. E sad, kada bi porezna uprava napravila neke promjene koje bi pomagale sportu, mi bismo se mogli zamalo sami financirati, bez pomoći lokalne zajednice. Mi smo to živjeli neko vrijeme, a onda se odjednom dogodi da vam kažu: “da, možete imati povrat PDV-a ako uđete u sustav PDV-a”, da bi vam kasnije rekli “e, više ne možete”. Nitko, nažalost, nikada nije razmišljao kako kroz porezni sustav pomagati sportu. Nitko osim novinara! Tu moramo istaknuti da je sedma sila stalno gurala, spominjala uz potrebu strategije i kategorizacije sporta, nužnost poreznih olakšica. Jasnijih i snažnijih od onih koje danas postoje. - Ima i jedna odluka na lokalnoj razini koja na prvi pogled ide na štetu sporta, ali je logična. Naime, 50 posto sredstava namijenjenih sportu u gradu Osijeku prenamijenjeno je za gospodarstvo. To nije loše! Jer bez gospodarstva, onog koje pokreće, stvara, proizvodi neće biti ni sporta - zaključio je ekonomist, čovjek koji je cijeli život u gospodarstvu, ali jednako tako i u sportu.

Izvor: Sportske novosti / Dean Bauer

Ispis