Novi element i velike stvari pripremaju se u podrumu

Novi element i velike stvari pripremaju se u podrumu

Za neke sportove i sportaše možemo reći kako su cijeli život u izolaciji. Njihov gotov proizvod vidimo tek kada iziđu na natjecanja. Takav je slučaj s gimnastikom.

Osuđeni su u svoja četiri zida, tek rijetki dolaze vidjeti što se doista stvara. Međutim, upravo takvi, uglavnom pojedinačni sportovi, sada imaju i jednu veliku prednost kada je sport "na aparatima", a sportska borilišta zaključana.

U dvorani i podrumu

Neke od gimnastičkih disciplina zapravo mogu se odrađivati i sa socijalnom distancom. Često samostalno, čak i bez izravne nazočnosti trenera, a nije uopće potrebna ni veća količina kvadratnih metara. Jedna od tih disciplina jest konj s hvataljkama. U Osijeku ga je proslavio Robert Seligman, u Hrvatskoj i FIlip Ude. Za trening na konju s hvataljkama ne smeta čak ni pandemija korone. Potvrdio je to i Saša Solar, trener u Gimnastičkom klubu Inova gim, između ostalih, i dvojice specijalista na "konju" Maura Nemčanina i Renata Prpića.

- Mi treniramo gotovo kao i do sada, znali smo i prije raditi na daljinu. Primjerice, nalazim se s Rembom (Prpićem nap.a) na Svjetskom kupu u Cottbusu, a putem skypea nadgledam Maurov trening u Osijeku. Ili sam s Maurom na SP-u, a Renatu dajem savjete, a on je u Osijeku. Nema nikakvih zapreka, čak ni u tarifi, sada kad u Europskoj uniji ne postoji roaming - pričao je Saša Solar.

Kako onda dvojica "inovaša" odrađuju treninge.

- Mauro je dobio ključeve dvorane i dolazi svaki drugi dan. Sučajno smo se prvi put uživo susreli nakon više od dva tjedna, jer svaki dan jedan od nas trenera dođe u dvoranu na Zelenom polju. Pripremamo je za "novo otvorenje", kako bih to nazvao kada ponovno budu naši članovi nesmetano mogli u dvoranu. Svatko od nas dolazi samostalno po jedan dan upravo kako bi na primjeru pokazali socijalnu distancu. Što se tiče Renata, njemu smo prenijeli konja u podrum. Ima tamo prostoriju i može trenirati. Sa svakim od njih odradimo online trening uživo.

Kome će se isplatiti rizik?

Štoviše, Prpić u podrumu priprema, koliko smo čuli, velike stvari.

- Pripremao se Remba za kontrolni trening reprezentacije koji je trebao biti kvalifikacijski za Europsko prvenstvo u Bakuu. Ako bi se kvalificirao na njemu bi vjerojatno pokazao novi element. Upravo sam se pripremao poslati FIG-i upit bi li taj element bio D ili E težine, što bi u konačnici donijelo i start ocjene 6.1 ili 6.2. I dobro da nisam. Dogodila se upravo blokada svih natjecanja i treninga. Jer da sam tada poslao, postojala bi opasnost da netko to i vidi i možda prije nas napravi element. Doslovce ga ukrade. Mauro pak ima temelj za start negdje 5.7-5.8. S njim još radimo i nove elemente. Podižemo ga i tjelesno, pa u ovom trenutku taj dio pripreme ipak malo nedostaje.

Najviše nedostaje natjecanja?

- To je u ovom trenutku najveći problem za gimnastiku. Mi na konju, za razliku od nekih drugih sprava, nemamo većih problema trenirati, no natjecanja su problem. I problem je što ne znamo do kada će ovo trajati kako bi prilagodili treninge. Ovako, ipak svi treneri pomalo riskiramo, kockamo se. Jedni će se odlučiti možda za raditi potpuno novu vježbu, pretpostavljajući kako će imati dovoljno vremena, a drugi će možda spremati staru vježbu pretpostavljajući da kada počnu natjecanja dobiti će na čistoći - zaključio je Saša Solar.

Izvor: Glas Slavonije


Ispis   E-mail

Pratite naše novosti

Društvene mreže